نوشتن Email به فارسي و به صورتي که بتوان براي آن راه حلي کلي و جامع ارائه کرد ، تا قبل از آمدن Windows 2000 امکان پذير نبود. براي نوشتن نامه هاي فارسي و Chat کردن رايج ترين روش استفاده از زبان Pinglish بود (و چه بسا بتوان گفت هست) . در اين روش کلمات فارسي با استفاده از کاراکترهاي انگليسي تايپ مي شدند:
Hale Shoma Khoob ast? در مورد وب سايت هاي فارسي نيز دو روش رايج بود: اول استفاده از فونت هايي که براي هر سايت مي توانست فرق کند . بنابراين شما براي خواندن يک وب سايت فونت مخصوصش را download و نصب مي کنيد و براي سايت ديگر فونت ديگري را و الي آخر.روش دوم استفاده از سيستم PDF است که گر چه از نظر نصب فونت و ... مشکلات اولي را ندارد ، ولي به خاطر حجيم بودن فايل ها معمولاً در اينترنت از آن استقبال زيادي نمي شود. در همين روش مي توان به تبديل مطالب به عکس نيز اشاره کرد ( البته PDF هم به نوعي همين ساختار است ، ولي با امکانات بيشتر ، مثل قابليت جست و جو درون مطالب PDF شده ، امکان گذاردن link و...) . در روش تبديل مطالب فارسي به عکس با استفاده از نرم افزارهاي گرافيکي مطلبي که در آن نرم افزار و يا جاي ديگر تايپ شده است ، به عکس با فورمت GIF و يا JPG تبديل مي شود . دراين حالت نيز اگر چه حجم فايل ها به اندازه سيستم PDF حجيم نخواهد بود ولي باز هم حجيم بودن مطالب از مشکلات استفاده از آن است.
در حال حاضر با توجه به سيستم UniCode که شرکت مايکروسافت آن را همزمان با Windows 2000 معرفي کرد ، استفاده از زبان فارسي چه در وب سايت ها و چه در email ها حالتي استانداردتر به خود گرفته است. UniCode که مخفف Universal Code و به معني کد جهاني است مجموعه اي از بسياري از زبان هاي رايج در دنيا و از جمله فارسي را دارد که در صورت استفاده از سيستم عامل ويندوز ، ديگر نيازي به نصب فونت بخصوصي وجود ندارد و کافي است روي آن صفحه right click کنيد ، Encoding و سپس UTF-8) UniCode ) را انتخاب کنيد.
استفاده از سيستم UniCode علاوه بر تمام مزاياي فوق ، يک مزيت ديگر نيز دارد و آن اين است که آن سايت بخصوص راحت تر در جست و جوگرهاي فارسي ثبت خواهد شد ، چرا که جست و جو گرهايي که خدمات جست و جو به زبانهاي ديگر را مي دهند ( مثلgoogle.com که از جمله قابليت جست و جو به زبان فارسي را دارد) ساختار جست و جوي خود را بر اساس سيستم Unicode بنا نهاده اند و بنابراين عدم استفاده از اين سيستم سايت شما را از ثبت شدن در اين جست و جو گرها باز مي دارد.
البته همانطور که اشاره شد اين سيستم فقط در سيستم عامل ويندوز و مرورگر Internet Explorer کاربرد دارد . بنابراين اگر شما سيستم عامل مکينتاش و يا مرورگر Netscape داشته باشيد نمي توانيد اين گونه صفحات را ببينيد. و اما براي نامه نگاري در اينترنت – ارسال و دريافت e-mail نيز همان دو روش که در مورد وب سايت ها اشاره شد کاربرد دارد: يکي استفاده از عکس و ديگري استفاده از سيستم Unicode توصيه مي شود. البته در اين حالت علاوه بر ايرادهايي که اشاره شد اين محدوديت نيز وجود دارد که حتماًٌ بايد داراي سيستم عامل windows 2000 و يا windows xp باشيد.
براي آنکه بتوانيد از اين سيستم استفاده کنيد ابتدا لازم است قابليت تايپ کاراکترهاي فارسي را در ويندوز 2000 يا xp خود تعريف کنيد. براي اين کار به Control Panel برويد ، Regional , Language Options را انتخاب کنيد و زبان فارسي را به مجموعه زبان هاي مورد استفاده کامپيوتر خود اضافه کنيد. از اين به بعد در پايين صفحه سمت راست کنار ساعت کامپيوتر شما مربعي ظاهر خواهد شد که درآن FA ( براي فارسي) و يا EN ( براي انگليسي) ظاهر مي شود که با کليک کردن روي آن مي توانيد بين اين دو زبان سوئيچ کنيد.
بعد از آنکه زبان کاراکترهاي کامپيوتر خود را فارسي کرديد ، کافي است به همان صورتي که مثل هميشه Email مي نويسيد ، عمل کنيد و تنها هنگامي که مي خواهيد متن نامه را بنويسيد از زبان فارسي استفاده کنيد. در اين حالت مهم نيست که شما از سيستم Web based email و يا نرم افزارهاي ويرايشگر مثل Outlook Express استفاده مي کنيد.
براي خواندن چنين نامه هايي نيز کافي است که محيطي که در آن نامه را مي خوانيد سيستم Unicode را پشتيباني کند. بنابراين اگر از سيستم Web based email استفاده مي کنيد کافي است تا تنظيمات Internet Explorer را به گونه اي تغيير دهيد که Unicode را پشتيباني کند و اگر از Outlook Express استفاده مي کنيد کافي است تا در قسمت view, Encoding, Unicode را انتخاب کنيد.
اميد آنکه استفاده هر چه راحت تر و گسترده تر از خط فارسي ، به گسترش هر چه بيشتر فن آوري اطلاعات درجامعه منجر شود.